ابرخودروی الکتریکی آسپارک تهدیدی برای تسلا +عکس

ساخت وبلاگ

ژاپنی‌ها هم ایلان ماسک را تهدید کردند

سال گذشته که ابرخودروی آسپارک در نمایشگاه خودروی فرانکفورت با ظاهری عجیب و غریب حضور پیدا کرده بود، سازنده آن ادعا کرد که این خودرو به لطف داشتن پیشرانه‌ای توانمند قادر است تا در زمان ۲ ثانیه سرعت خود را از حالت سکون به مرز ۱۰۰ کیلومتر برساند. اما حال، سازندگان این ابرخودرو اعلام کرده‌اند که این خودرو در زمان کمتر از ۲ ثانیه از حالت سکون به مرز ۱۰۰ کیلومتر می‌رسد.

به گزارش پایگاه خبری خودرونویس، طبق سندی که این خودروساز منتشر کرده است، ابرخودروی الکتریکی آسپارک Owl، تنها ۱.۶ ثانیه زمان نیاز دارد که سرعت خود را از حالت سکون به مرز ۹۶ کیلومتر در ساعت برساند و در تست‌های مختلف، زمان شتابگیری این ابرخودرو، تغییری نداشته است. این خودرو با طی کردن ۳۰.۵ سانتی‌متر ابتدای مسیر، سرعتش به ۱۰.۱ کیلومتر رسید! برای مقایسه، تسلا مدل S P100D در حالت Ludicrous، در ۳۰.۵ سانتی‌متر ابتدای حرکت، سرعتش به ۹.۵ کیلومتر رسید و قادر است تا در زمان ۲.۲۸ ثانیه از حالت سکون به مرز سرعت ۹۶ کیلومتر در ساعت برسد.

در این تست، تایرهای آسپارک، از نوع اسلیک بوده و از تایرهای شهری برای این خودرو استفاده نشده بود، همچنین این تایرها پیش از نصب بر روی خودرو گرم شده بودند و سپس به سرعت روی آن نصب شدند. اما در برخی از ویدیو‌های منتشر شده از این خودرو، آسپارک در حال هرزگردی بوده تا تایرهای خود را گرم کند، اما فقط محور عقب این خودرو هرزگردی می‌کند، به دلیل اینکه این ابرخودرو دارای سیستم تمام چرخ محرک است، بنابراین حدس زده می‌شود که در این فیلم، میله انتقال قدرت به محور جلوی این خودرو را باز کرده بودند تا آسپارک قادر به هرزگردی باشد.

ژاپنی‌ها هم ایلان ماسک را تهدید کردند

وظیفه ذخیره انرژی الکتریکی در این خودرو به عهده باتری نیست، بلکه این سازنده از خازن در این خودرو استفاده کرده است تا امکان شارژ آن در مسابقه به هنگام ترمزگیری زیاد باشد، چراکه خازن‌ها به سرعت شارژ می‌شوند، البته همانطور که به سرعت شارژ می‌شوند، در صورت استفاده از بیشینه توان پیشرانه، به سرعت شارژ آن‌ها خالی می‌شود. اما این خودروساز ژاپنی اعلام کرده است که نسخه نهایی این خودرو، دارای ترکیبی از باتری و خازن خواهد بود. بیشینه مسافتی که این خودرو با یک‌بار شارژ قادر به پیمودن آن است، حدود ۱۵۰ کیلومتر است که این مسافت نشان دهنده میزان باتری بیش‌تری نسبت به خازن است؛ اما این موضوع می تواند از شتاب این خودرو بکاهد.

ژاپنی‌ها هم ایلان ماسک را تهدید کردند

وزن کلی این ابرخودرو، از ۸۶۱ کیلوگرم کم‌تر بوده و دو پیشرانه الکتریکی نصب شده در این خودرو، در مجموع قادر به تولید بیشینه قدرت ۴۲۹ اسب‌بخار و بیشینه گشتاور ۷۶۳ نیوتن‌متر هستند. طبق کاتالوگ‌های منتشر شده از این خودرو، پیشرانه آسپارک قادر است تا دور موتور ۴۰۰۰ گاز بخورد و در این حالت قادر است تا به بیشینه سرعت ۲۸۰ کیلومتر در ساعت دست یابد و برای رسیدن به این سرعت، یک جعبه دنده دو یا سه سرعته، حداقل لازم است.

منبع:خودرونویس

تخصصی خودرو - تاپ کار فور...
ما را در سایت تخصصی خودرو - تاپ کار فور دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : امیر علوی topcarfor بازدید : 473 تاريخ : يکشنبه 29 بهمن 1396 ساعت: 11:29

خبرنامه